Friday, May 8, 2009

Toughest days ever!

3 minggu sudah memang agak mencabar buat saya dan Irfan. Kami masih ada lebih kurang seminggu lagi sehingga pernantian ini berakhir.. bagi orang yang seperti saya ini {read:lembik}, kalau berjauhan dengan seseorang yang menjadi sebahagian daripada hidup, memang bagi impak yang agak besar jugak. Mood tiba2 swing, murung, suram dan serba tak kena semuanya.. blog ini pun tak pasal2 terpaksa terima tempiasnya.. saya takde mood langsung lately ni nak mengupdate blog.. apatah lagi meng update cerita2.. kalau adapun gambar yang saya letak.. hanya gambar.. tanpa sebarang cerita.. dengan harapan gambar2 itu dapat berkata-kata sendiri.. saya kekosongan idea..

Tapi Irfan sangat kuat.. dia cuba untuk menahan perasaannya.. tidak nampak sedih walaupun kadang-kadang ada waktu2 saya lihat dia termenung sorang.. senyap tiba2.. especially bila ada dalam kereta.. jika lengkap kami bertiga selalunya.. dialah yang paling bising.. itu memang saya nampak sgt.. tapi anak kecil.. sejauh manalah dia dapat bohong dirinya.. hari itu balik dari bawak dia berjalan-jalan.. sesampai di depan pagar rumah, tiba2 tiada angin tiada apa.. dia menjerit menyebut "Irfan nak Babahhh!!" sambil meraung2 hingga panik saya dibuatnya.. hati mana lah yang tak meruntun tengok keadaan anak yang begitu kan? tapi alhamdulillah.. sehingga saat saya menulis ini.. saya masih mampu menyorokkan kesedihan saya dari dilihatnya.. memang saya tidak mahu dia melihat saya sedih.. sebab saya perlu kuat untuk bertarung dengan perasaan sendiri.. kerana saya perlu gembirakan anak saya semasa ketiadaan orang yang paling rapat dengannya.. agar dia rasa kekosongannya itu terisi..

Saya cuba sibukkan diri saya dengan kerja2 walaupun ada masanya sebenarnya saya tak tahu apa yang saya buat.. tangan saya bekerja.. mata saya melihat.. tapi fikiran saya tidak di situ.. kadang kadang saya tak tahu adakah ini normal pada seseorang yang dalam situasi yang sama dengan saya.. ataupun hanya saya yang terlebih sudah.. ntahlah.. cuma saya rasa sebahagian semangat saya hilang sekejap buat masa 1 bulan ini.. keadaan saya tidaklah teruk sangat sampai makan tak lalu.. mandi tak basah.. tapi ya.. memang tidur saya tak lena.. beberapa hari saya tidur tapi akan terbangun semula dalam pukul 2 atau 3 pagi dan langsung tak dapat nak lelapkan mata.. sudahnya saya bangun tapi tak tau nak buat apa.. kemudian hanya boleh lelapkan mata bila jam sudah pukul 5 lebih.. akibatnya.. beberapa kali juga pada siangnya kepala saya sangat pening.. terhoyong hayang.. dan tekak saya jadi loya..

Dengan Irfan pula saya juga cuba untuk menyibukkan dirinya agar rindu tu tak keterlaluan hingga menyebabkan dia rasa sedih.. saya ketepikan perasaan sedih saya supaya anak saya gembira.. petang2 lepas dia balik sekolah akan saya bawa dia berjalan2, bawa dia ke playground.. makan2 di luar.. dan malam bila dia sudah letih maka dia akan tidur awal.. maka masa untuk dia bermenung2 pun akan kurang. Tapi seminggu ni dia nampaknya agak kurang bersemangat.. pergi sekolah pun tidak bersemangat.. bila nak dihantar kesekolah.. katanya nak duduk rumah dengan mama. tiba2 dia kata rindukan mama padahal hari2 mama dengan dia.. tak tau.. rindukan mama atau rindu kan sapa.. dia sorok lagi.. tapi akhirnya akhir2 ni tersebut dan terkeluar juga perkataan "babah" dari mulutnya.. bila dia suruh kiter tinggal sedikit makanan yang kiter makan "mama tinggallah sikit.. habis tu babah nak makan apa nanti?" bila diminta kita dukungnya "mama.. boleh lah dukung macam tu.. babah dukung irfan hari tu tak jatuh pun" bila diajak keluar "alah.. tunggulah.. nanti babah balik kita takde macamana" bila diajak makan diluar "ala.. kejap lagi babah balik babah belilah makanan untuk kita" dan yang paling tragis bila hendak tidur soalannya "mama, mama ingat tak muka babah macamana? Irfan dah lupalah"

Memang telefon ada.. internet pun ada.. tapi manalah kan sama dengan badan yang betul2 ada di sisi kan? saya sangat kagum dengan para ibu dan isteri yang tinggal berjauhan dengan suaminya.. tetapi sungguh kuat.. ada tu yang sebulan sekali baru dapat berjumpa.. mana menghitung diri sendiri.. anak lagi.. memang pengorbanan yang tiada tandingan.. Untuk seminggu lagi saya akan teruskan kesabaran dan kekuatan saya ini agar anak saya dapat merasa dan melalui hari-hari seperti biasa walaupun orang yang dirindui tiada disisinya.. saya akan terus mengukirkan senyum untuknya dan tidak akan saya benarkan dia melihat kekusutan dan kesedihan yang ada dalam hati saya. Saya akan tetap buat dia gembira. Allah permudahkanlah...

Dan pada Hari Ibu tahun ini.. tiada orang yang akan memberikan saya kek seperti tahun2 sebelumnya.. tidak mengapa.. saya tahu tanpa itu semua pun mereka berdua tetap menghargai saya.. Dan insyaAllah saya akan berada dengan Ibu saya pada hari itu dan juga akan terus menghargainya. Petang tadi masa ambil Irfan dari school.. dia menyerahkan ini kepada saya.. satu kad yang dibuatnya di sekolah.. perasaan saya? priceless!! :-) Terima kasih Irfan. :-) Mama suka!
Buat semua ibu di luar sana..
SELAMAT HARI IBU buat semua..
kalianlah insan terhebat!!

Blog Archive

Contact

E-mail : eyesofgrace@gmail.com

Followers

Online Visitors