Thursday, March 14, 2013

Tentang impian seorang fotografer


Bercerita tentang impian saya seorang fotografer.
Barangkali kecil, tapi yang kecil itulah selalunya menggerakkan saya.

Setiap orang ada impian. Tidak kira siapa pun.
Bergitu juga saya sebagai fotografer.

Terus terang, dari dahulu lagi sebelum saya punyai studio ini, saya selalu memasang impian bagaimana jenis gambar yang saya mahu kan.. Bagaimana apabila orang melihat sahaja, mereka tahu itu gambar kepunyaan saya. Ikhlas saya katakan juga, pada saya keunikan sesuatu gambar adalah sangat penting bagi diri saya. Pada saya adalah penting untuk gambar yang saya hasilkan berbeza dengan fotografer lain. Sebab setiap orang itu punya vision yang unik bukan? 

Dan sebenarnya juga, inilah konsep potret studio yang saya impi impikan selama ini. Terutama sekali untuk Baby Portraiture.

Bukan saya tidak suka 'white room' konsep selama ini, cuma ialah seperti saya katakan tadi, keunikan itu penting pada saya. Kadang-kadang kita tidak boleh berasa terlalu selesa, perlu untuk melakukan sesuatu untuk memotivasikan diri sendiri, improve kan hasil kerja, buat sesuatu untuk kepuasan diri. Bukan untuk orang lain pun. Untuk diri sendiri juga :-)

Alhamdulillah, siap sudah set-up baru di studio kami. Tidaklah besar sangat perubahannya. Kami hanya menambah lantai kayu sedikit di studio; untuk memberi kelainan pada gambar2 kami. Untuk yang belum tahu, iya, studio kami hanya bergantung kepada natural lighting sahaja tanpa menggunakan peralatan pencahayaan tambahan / flash untuk setiap sessi yang diadakan di sini.

Konsepnya juga sangat simple. Untuk studio potret, kami tidak menggunakan prop yang berlebihan kerana konsep kami yang sememangnya simple dan minimalis. Saya lebih gemar sekiranya clients membawa barang-barang kepunyaan mereka sendiri dan saya akan rakamkan gambar anak2 mereka dengan barang2 permainan mereka sendiri seumpamanya. Bagi saya itulah yang akan menambahkan elemen sentimental value kepada gambar. Dan merakam ekspresi serta emosi yang jujur dari kanak-kanak; itulah fokus saya :-)

Pure. Simple. Honest. Barangkali itu tepat menggambarkan setiap potret yang terhasil di sini.

Terima kasih semua yang selalu ada memberi sokongan dalam jatuh bangun saya dalam bidang ini.
InsyaAllah selagi terdaya saya akan terus mengorak langkah. Terima kasih sebab saya tahu, kekuatan saya ada antaranya datang dari mereka yang mendoakan saya diam-diam. Saya tidak dapat membalasnya di sini. 'Di sana' nanti DIA akan membalasnya. Amiin.

Lotsa love,
Zubye Rusli.


Blog Archive

Contact

E-mail : eyesofgrace@gmail.com

Followers

Online Visitors